Collega Henk aan het woord

Werkplezier is voor Henk het allerbelangrijkste

Henk Waalder is van origine timmerman, maar ging in 2010 aan de slag bij Prochamp Cultivation. “Het was toentertijd crisis in de bouwsector en ik wilde echt niet thuis gaan zitten. In de krant zag ik de vacature bij Prochamp, ik solliciteerde, ging op gesprek en was direct aangenomen.” Een half jaar na zijn start als productiemedewerker onderging Henk een heftige operatie met daarachteraan een lange herstelperiode. Dit was absoluut geen reden voor Prochamp om zijn contract te beëindigen. Zo’n 11 jaar later werkt de inmiddels 32-jarige Henk nog steeds vol enthousiasme voor de champignonteler, maar nu als meewerkend voorman. “Als ze mijn contract toen niet hadden verlengd dan had ik dat ook begrepen.”

“Dat ik toen mocht blijven vergeet ik niet. Dat zegt iets over Prochamp als werkgever.”

Meewerkend voorman

Tijd voor een bakje koffie in de ochtend is er niet – Henk begint zijn werkdag stipt om 6 uur. Hij staat vanaf dan continu aan. “Als meewerkend voorman werk ik zelf mee, máár ik moet ook anticiperen op het gehele proces. Bijvoorbeeld als er stukken zijn aan een machine, dan is het snel schakelen. Een stapje verder denken en regelen dat alles, al dan niet manueel, door kan gaan.” Door zijn technisch inzicht kan Henk kleine reparaties zelf oplossen, maar voor grotere storingen belt hij met de technische dienst. Als het nodig is pakt hij zelf ook een snijmachine, maar dit komt in de praktijk niet meer zo vaak voor. De vulmachines daarentegen, dat is ‘zijn ding’. “De cellen op de juiste manier instellen dat zit zo in mijn systeem, dat heb ik zo gedaan.”

Vullen Groeien Oogsten Repeat

Hoe een week op de kwekerij eruitziet? Maandag tot en met woensdag staan in het teken van het oogsten (snijden) van de champignons. “Op maandag beginnen we met snijden, dat doen we in twee cellen tegelijkertijd. Het gaat dan over 80 pallets met 450 kilogram champignons maal 4 cellen (op onze locatie), dus tel maar uit.” Woensdag zijn een deel van de bedden leeggemaakt en worden ze grondig schoongespoten, ontsmet en gestoomd. Oftewel klaargemaakt voor donderdag om weer te vullen. “Dan gaat er weer nieuwe compost in en begint het proces weer van vooraf aan. Zo blijven we bezig.” Maandag tot en met donderdag is het topdrukte in de kwekerij. “Vrijdag is het over het algemeen wat rustiger waardoor we vaak op de donderdag afsluiten met een borrel. We halen dan gewoon een krat bier en we zien wel wie er zin heeft om te blijven en wie naar huis gaat. Het is allemaal prima.”

Beide benen op de grond

Henk stuurt dagelijks zo’n 20 collega’s aan, maakt de planning en schakelt met het uitzendbureau. De grootste uitdaging in zijn werk vindt Henk de vakantieperiode. “Dan zijn er minder mensen en is er vanzelfsprekend meer werkdruk. Dat is altijd even puzzelen.” De nuchtere Henk staat met beide benen op de grond en is erg flexibel. “Dit helpt enorm om een band op te bouwen met het team. Bij mij kan bijna alles. Vrij vragen bijvoorbeeld is geen probleem, zolang het maar eerlijk verdeeld is.” Voor de functie van meewerkend voorman is het belangrijk om creatief en oplossingsgericht te werken.

“Het is belangrijk om het team tevreden te houden, tevreden collega’s werken harder.”

En, moet er een keer worden overgewerkt, dan halen we voor iedereen eten bij de plaatselijke pizzeria. “Je werkt liever niet over natuurlijk, maar als we overwerken dan is het wel goed geregeld. Daarnaast hoeven we de volgende dag dan niet om 6 uur te beginnen. Dat is dan weer fijn.”

Werkplezier

Het leukste aan zijn werk als meewerkend voorman vindt Henk de afwisseling. Hij is er trots op dat hij veel heeft kunnen leren en zich daardoor heeft opgewerkt tot meewerkend voorman. Hij heeft kansen gekregen om door te groeien, en deze gepakt. “Er is vertrouwen in mijn kunnen, dat is fijn.“ Februari 2025 viert Henk zijn 12,5 jarige jubileum. Ambities om verder te groeien in een andere functie heeft Henk niet. “Dit is goed zo. Ik heb plezier in mijn werk en ben tevreden.“ Henk hoopt tot aan zijn pensioen bij Prochamp te blijven werken. “Zolang het leuk is, blijf ik!”

“Er is vertrouwen in mijn kunnen, dat is fijn.”

Henk, meewerkend voorman champignonteelt

”Ik hoop tot aan mijn pensioen bij Prochamp te blijven werken. Zolang het leuk is, blijf ik!”

Andere collega’s vertellen

In 2019 solliciteert Iwona Seweryn bij Prochamp en niet veel later wordt ze aangenomen als productiehulp.

Lees meer

Marcin Mastalski verliet begin 2018 zijn thuisland Polen om in Nederland te gaan wonen en werken.

Lees meer