Geschiedenis

Van klein familiebedrijf tot één van de allerbeste champignonverwerkende bedrijven in de wereld: de geschiedenis van Prochamp.

Jaren 50

De vader van eigenaar-directeur Richard Peffer had een gemengd bedrijf in vee, fruit- en champignonteelt. Champignons werden toen als exclusief product geleverd aan particuliere klanten in Wassenaar.

Jaren 60

Het telen van champignons begon al snel een lucratieve handel te worden. Voor de versmarkt en conservenhandel. In die tijd ging Richard Peffer aan de slag in het bedrijf van zijn vader. Met zijn vooruitstrevende blik en interesse in techniek, keek hij anders tegen de noeste handenarbeid aan en realiseerde zich al snel dat dit efficiënter en effectiever kon.

Jaren 70

Richard Peffer maakte met behulp van een boortol, wat wieltjes en een handige zwager, de allereerste champignonoogstmachine, welke later in samenwerking met Wageningen UR is doorontwikkeld. Het bedrijf creëerde hierdoor een enorme evolutie in techniek en teelt omdat het van handwerk overging naar mechanisering. De snelheid waarmee champignons werden geproduceerd verbeterde met maar liefst 70% en er werden minder handen gebruikt. In 1976 nam Richard de champignonkwekerij geheel over van zijn vader. Bovendien startte hij een compostbedrijf dat er voor zorgde dat de kwekerij in haar eigen compostbehoefte kon voorzien.

history

Jaren 80

Samen met zijn broer, richtte Richard in 1982 een conservenbedrijf op: ‘Gebroeders Peffer Conserven’. Dit bedrijf transformeerde binnen een paar jaar naar een fulltime draaiende professionele conservenfabriek. Naast de teelt, werden de champignons nu ook volledig binnen de eigen productieketen zelfstandig geconserveerd. De productie groeide fors en de afzetmarkt breidde zich uit over heel Europa.

Jaren 90

Richard’s broer ging zich verder specialiseren in zijn eigen champignonkwekerij met een nieuw systeem. En zo ontstond in 1994 het bedrijf Prochamp dat voor 100% gerund werd door Richard Peffer. Ondanks forse concurrentie, bleek Richard’s vooruitstrevende keuze om de gehele keten volledig zelfstandig te beheersen een briljante zet. In combinatie met nieuwe volledig gemechaniseerde kweekfaciliteiten overspant het bedrijf de keten van compost tot blik. Durven te innoveren in een moeilijke tijd zorgde er uiteindelijk voor dat Prochamp overwon. Zo werd Prochamp een wereldspeler omdat Nederland behoort tot een van de grootste producenten van champignonconserven. En daar zijn we nog steeds trots op.

Jaren 2000

In deze jaren werd een nieuw kantoorpand en een nieuw logistiek centrum gebouwd aan de Laarstraat 2. Hiermee werden alle afdelingen binnen Prochamp geïntegreerd op één locatie. Door deze ontwikkeling kon Prochamp nog beter en sneller inspelen op de wensen van de klant. Al met al een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis, waarbij onderstreept werd waar Prochamp trots op is: door een snelle service, korte lijnen en flexibele karakter is zij in staat continu klantspecifieke oplossingen aan te dragen.

Verder werden er in deze periode ook vergaande ontwikkeling doorgevoerd binnen de teelt van Champignons.
Een nieuw modern teeltbedrijf werd opgericht, waardoor de integratie van de totale productieketen weer verder kon worden versterkt. Aanbod en kwaliteit konden steeds beter worden gegarandeerd. Uiteraard drukten deze ontwikkelingen ook hun stempel op de intensivering van the Quality Controlled Food Chain.

Heden

Inmiddels is ook de 3e Peffer generatie toegetreden. Alle drie de kinderen van Richard hebben veel zin om met visie en plezier dit familiebedrijf nog verder uit te bouwen. Zo blijft de identiteit behouden, maar wordt er ook weer opnieuw met vooruitstrevende blik geïnnoveerd. Prochamp groeit verder, maar blijft een platte organisatie die servicegericht en flexibel is dankzij haar enthousiaste en betrokken collega’s.

Wereldwijd onderscheidt Prochamp zich nu ook met haar kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, moderne kwekerijen en volledig gecertificeerde borgingssystemen in het teelt- en conservenbedrijf. Voedselveiligheid, kwaliteit en duurzaamheid worden optimaal gegarandeerd.

Prochamp Family Peffer

Van links naar rechts: Arjan Peffer (Plant Manager) |  Hetty Peffer (Sales Director) |  Richard Peffer (President)  |  Robert Peffer (Compost & Mushroom Production Manager)

Toekomst

Prochamp blijft net zo ambitieus als de afgelopen halve eeuw. We willen blijven groeien, zonder ons familiekarakter te verliezen. Daarom werken we hard aan de internationale uitbreiding van onze sterke A-merken en private labelproducten. Daarnaast bouwen we verder aan onze deskundigheid, ons imago en de tevredenheid van onze klanten. Zo kunnen wij ook in de toekomst een betrouwbare en innovatieve partner zijn. Wij zijn nou eenmaal graag inventief in alle facetten van de keten.